Informatie Motorreizen Zuid-Afrika

Bevolking

Zuidelijk Afrika is de Bakermat van de mensheid en de eerste bewoners van Zuid-Afrika leefden er al meer dan 100.000 jaar geleden. Rond 1.000 BCE zijn de Khoisan de eerste identificeerbare cultuur, die later gezelschap kreeg van de Bantu uit westelijk en centraal Afrika. In de loop van de geschiedenis hebben deze groepen zich gesplitst tot de veelheid van culturen die nu Zuid-Afrika bewonen: Khoikhoi, San, Zulu, Xhosa, Swazi, Ndebele,Tswana, Pedi, Sotho, Tswana, Pedi, Sotho, Venda, Lemba en Tsonga.

In de 13de eeuw waren de Portugezen de eerste Europeanen die het land bezochten, maar de kolonisatie begon pas toen de Nederlanders halverwege de 17de eeuw arriveerden. Nadat de Britten de Kaapkolonie overnamen rond 1800, trokken veel Boeren (kolonisten van Nederlandse afkomst) daar weg naar het binnenland van Zuid Afrika in wat nu “de Grote Trek” wordt genoemd. Na de Boeren oorlogen namen de Britten Zuid-Afrika begin 20ste volledig over en gaven het zelfbestuur, maar wel binnen het Britse Rijk. In 1960 verklaarde Zuid-Afrika zichzelf een onafhankelijke republiek en trok het zich terug uit de British Commonwealth.

Om hun machtspositie te behouden, nam de regerende blanke minderheid vanaf begin 20ste eeuw steeds meer wetten aan om de scheiding langs etnische lijnen te handhaven. Dit leide in 1948 tot een systeem dat “Apartheid” genoemd werd en pas in 1991 werd opgeheven.

Taal

Er worden minsten 35 verschillende talen gesproken, waarvan er 12 als officiele Zuid-Afikaanse taal erkend worden: Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zulu, Afrikaans en Engels. De meest als moedertaal gesproken talen zijn Zulu (23%), Xhosa (16%), Afrikaans (14%) en Engels (9.6%). Engels wordt gesproken door de meeste mensen in de stedelijke omgevingen en is de dominante taal in het landsbestuur en in media.

Geld

Zuid-Afrika heeft een eigen valuta: de Rand. Hiermee kan overal in het land betaald worden. In de steden kun je bij de meeste banken geld opnemen en er staan in winkelcentra en bij tankstations meestal wel geld automaten (ATM) waar je geld kunt pinnen (als het logo op je pas overeenkomt met het logo op de automaat).

Ga niet naar een geld automaat om geld op te nemen zonder dat een van uw tourleaders er bij is.

Let op dat je, voordat je op reis gaat, bij je bank (online) moet regelen dat je pinpas (debit card) vrijgegeven is voor transacties in Zuid-Afrika, en dat aan transacties in het buitenland vaak extra kosten verbonden zijn. Je bank kan je daar meer over vertellen. Je ziet dit “kosten bedrag” ook op het scherm van de ATM. Ook aan het gebruik van geld automaten zijn extra kosten verbonden. Meestal vraagt de geld automaat of je akkoord gaat met die kosten voordat de transactie verder gaat.

Eten en drinken

Door de vele verschillende culturen heeft Zuid-Afrika een grote verscheidenheid een culinaire invloeden. Een typisch Zuid-Afrikaans ritueel is de braai. Deze barbecue wordt groots aangepakt met veel vlees en vaak veel alcohol. In lokale restaurants kunt u voor een schappelijke prijs zeer gevarieerd eten. Daarnaast ben je vast wel bekend met de Zuid-Afrikaanse wijnen die wereldwijd goed in de smaak vallen.

Als je de service en kwaliteit goed vindt, is het gebruikelijk om in restaurants een fooi te geven van 10%.

Weer en klimaat

Door de grootte heeft het land een zeer gevarieerd klimaat. Er is bij het plannen van de data voor onze tours zoveel mogelijk rekening gehouden met de lokale weer-patronen. Wij adviseren je graag persoonlijk over de beste periode voor je reis, of het beste reisgebied voor de gewenste periode. Bovendien kunnen wij je kleding advies geven voor de door jou geboekte tour. Vaak zijn er op een tour temperatuur verschillen doordat je in de bergen of juist de woestijn rijdt.

Paspoort

Je hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 30 dagen geldig is nadat je het land weer verlaten hebt en een geldig retour- of doorreisvliegticket. Een visum is niet nodig als je binnen 90 dagen het land weer verlaat.

Voltage

Zuid-Afrika heeft een 230 volt systeem. Jouw 220-230 volt apparaten zullen meestal dus gewoon werken. Neem wel een “wereldstekker” mee, omdat de stopcontacten niet hetzelfde zijn als je gewend bent.

In Zuid Afrika heeft men de laatste jaren een tekort aan elektriciteit. Dit betekent dat af en toe de stroom uitvalt. De meeste hotels en restaurants hebben noodstroom voorzieningen maar dit is niet altijd het geval. Zorg daarom dat je je telefoon probeert te laden wanneer het maar kan, zodat hij altijd vol is. Daarnaast is het raadzaam dat je een zaklampje mee op reis neemt.

Internet en Telefoneren

Veel hotels bieden gratis Wi-Fi aan. Wij raden aan om daar gebruik van te maken en alleen te telefoneren via apps als WhatsApp of internet te bezoeken als je verbonden bent met zo’n Wi-Fi. Rechtstreeks telefoneren met je mobiele telefoon en internetten via data-roaming kan erg kostbaar zijn. Om onbedoelde kosten te voorkomen kun je data-roaming uitschakelen voordat je bij vertrek in het vliegtuig stapt.

Wil je onderweg bereikbaar zijn, kun je overwegen om een Zuid-Afrika-specifiek prepaid abonnement aan te schaffen. Of koop een E-Sim voor Zuid Afrika en installeer die bij aankomst in het eerste hotel meteen op je telefoon (je hebt WIFI nodig om een E-Sim te activeren). Dan ga je voorbereid op reis.

Het algemene alarmnummer voor Zuid-Afrika is 112, maar alleen als je met een mobiele telefoon belt!

Anders zijn de nummers:

  • 10 111 – Politie
  • 10 177 – Ambulance en brandweer
  • 107 – Alleen in Kaapstad, algemeen alarmnummer

Rijbewijs

Vergeet niet je geldig rijbewijs, dat je toestaat motor te rijden, mee te nemen.

Kleding en helm

Regen- en motorkleding zijn aan te bevelen. Tevens adviseren we je eigen helm mee te nemen. In Zuid-Afrika geldt een helmplicht.

Vaccinaties

Voor het reizen naar Zuid-Afrika kunnen diverse inentingen worden aangeraden. Als je echter deelneemt aan een van onze tours in Zuid-Afrika, is er momenteel geen inenting verplicht.

Websites

Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Aanbevolen
Zuid-Afrika tours

Cape 2 Cape (Mountain Passes)

Vertrek: 14 oktober 2024

Western Cape Bike Ride

Vertrek: 11 oktober 2024

Namibie-Botswana Bike Ride

Vertrek: 14 oktober 2024

Namibie-Botswana Grand Tour

Vertrek: 14 oktober 2024